DIE GOEIE OUWE TIJD

31 aug

WAS DAT WEL ZO GOED?

Voor mij begon die in de 60er jaren. Jaren om aan terug te denken. Leerzaam voor degenen die deze jaren niet meemaakte. Nou, ja leerzaam, ja, toch wel. Niet voor niks verschenen er na die tijd heel veel boeken, juist over die jaren. Het werd de tijd van verandering.

De jonge mensen kregen ruimte, vooral de studenten roerden zich en dat resulteerde in grote veranderingen o.a. in de Universiteiten in Nederland. In Amsterdam werd precies 50 jaar geleden het Maagdenruis bezet. Wat een ophef was dat destijds. Maar de eisen werden wel ingewilligd.

Niet alleen in het onderwijs kwam de inspraak op gang. Ook in de bedrijven werd de wet Medezeggenschap geïntroduceerd. Met de ondernemingsraad werd getracht de werknemers mondiger te maken en het autoritaire van werkgevers in te dammen. Vrijheid was het gevoel bij veel mensen in die tijd. Het dagelijkse leven werd wat losser en vooral optimistischer in Nederland. Dat, ondanks de vele oorlogen na 1945 en de revoluties in de wereld.

De opstand in Hongarije had hier veel indruk gemaakt. Het was het begin van verzet tegen dictatoriale regimes.

De goeie ouwe tijd wordt weleens overdreven voorgesteld door oudere mensen die dan aan die uitdrukking toevoegen “ach die ouwe tijd was heus niet zo goed, niet voor gewone mensen”.

Verschillen zullen er altijd blijven. De één wordt geboren in een villa, bij een ander staat de wieg in een krot. Niet ieder mens krijgt dezelfde kansen.

Toch zijn de tijden veranderd en wordt gewerkt aan een betere wereld.

Over een aantal jaren zul jij misschien ook wel zeggen: “och ja, dat waren goeie ouwe tijden”.

En je weet het je moet het zelf doen een ander doet het niet voor je.

Maak er wat van vandaag “does lief” weet je nog?

09/2019 Bert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *