AMSTERDAM WEER

22 sep

DAAR GEBEURT HET………

AMSTERDAM, wat een stad.

Amsterdam geeft, als onderwerp voor een verhaal, zo veel inspiratie dat hier het verhaal komt, waarin ik o.a. Amsterdam als stad vergelijk met andere Nederlandse steden.

Daarmee de vraag beantwoordend is Amsterdam werkelijk uniek?

Het is niet alleen de geschiedenis van deze stad die aanspreekt, ook in de moderne tijd is het een stad waarvan veel mensen houden. Je hoeft er niet geboren te zijn. Ieder mens ongeacht afkomst, geloof, ras en noem het maar voelt zich welkom. De vele nationaliteiten die er wonen bewijzen dat. Het aantal bezoekers jaarlijks neemt nog steeds toe.

Is Amsterdam uniek? Als je die stad vergelijkt met andere Nederlandse steden dan moet je heel lang zoeken naar een equivalent.

Meppel? Nou nee. Rotterdam? Bijna. Leeuwarden? Mooi, maar toch niet. Maastricht dan?

Ja, Maastricht is een stad waar ik persoonlijk wel geboren had willen worden. Uniek, vanwege de ligging, dichtbij Duitsland en Belgiƫ. Een Europese stad. Wie kent hier het drielandenpunt bij Vaals niet?

Maastricht, met haar bourgondische instelling. De stad met de zachte G.

Maastricht, een stad met allure, de rivier de Maas de bruggen, de kleine smalle straatjes, de gezellige binnenstad, de geur van bier, patat frites, de terrassen, het Vrijthof, kortom, een fijne stad.

Maar geen Amsterdam. Nee een goede tweede. Met overeenkomsten, maar beide met een eigen identiteit. Amsterdam biedt meer, een eigen geschiedenis, een thuisgevoel zoals je in de Jordaan komt.

Ook en stad waar altijd iets gebeurt protesten, maatschappelijke veranderingen. Met provo, met de kabouters, met het witte fietsenplan. Dat allemaal overgoten met de enige echte Amsterdamse humor. Amsterdam is voor mij altijd de stad geweest waar het bruiste.

Rellen. Tegen. Nergens voor. Altijd in de contramine.

De overheid krijgt alle schuld. Er moet wel een heel stevig stadsbestuur zijn om de kalmte te bewaren. Gelukkig heeft Amsterdam veelal passende burgemeesters gehad.

Dat is het: emotie. De echte Amsterdammer toont zijn of haar emotie nadrukkelijk. Bij alles wat er in Mokum gebeurt, de emotie rolt over de straten. Lief Amsterdam.

Bert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *