ALS JE ANDERS DENKT

13 sep

ALS JE ANDERS DENKT

In een gezelschap mensen worden vaak stellingen uitgesproken, meningen verkondigd waar je over kunt nadenken, nee moet nadenken. Het gaat daarbij om moeilijke problemen en/of maatschappelijke vraagstukken.

Neem nou euthanasie. Daar zijn zoveel meningen over. Er bestaat een wet aangaande dit onderwerp maar kennelijk is die zo onduidelijk dat allerlei varianten worden bedacht om uitvoering te geven aan euthanasie.

Mensen die gelovig zijn in de leer van Christus, zoals dat zo mooi heet, zijn tegen iedere vorm van levensbeëindiging. Gewoon omdat zij geloven dat geen mens bij een ander mens het leven mag beëindigen.

Maar ook aan het begin van het leven kan een discussie ontstaan wanneer een mens een reden heeft om de geboorte niet te laten plaatsvinden en vraagt om een abortus.

Nog feller dan bij euthanasie verzetten mensen zich vanuit hun geloof hier tegen. Argumenten als een ongeboren leven vernietig je niet en zelfs moord worden hardop uitgesproken.

In Nederland is gelukkig vrijheid en juist ook de vrijheid van meningsuiting, zeggen wat je denkt en, meedoen in de samenleving is essentieel in een democratie.

Waar ik moeite mee heb is dat een kerkgenootschap aan haar leden iets oplegt. Daarmee de eigen verantwoordelijkheid wegneemt van iedere gelovige.

Makke schapen achter de herder aan.

Als ik er anders over denk dan staat bij mij onomstotelijk vast dat:

Een mens die onverdraaglijk lijdt en niet meer te genezen is heeft het recht, jazeker, het recht gebruik te maken van euthanasie.

Een vrouw die is aangerand en verkracht en die het kind dat zij in zich draagt absoluut niet wil, heeft het recht, jazeker, het recht op abortus.

In dit verhaal breng ik niets nieuws natuurlijk. Iedereen kent de standpunten in deze twee kwesties, maar het is goed om er zelf eens over na te denken en de mensenrechten te respecteren.

09/2019 Bert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *