HUISHOUDEN

20 sep

HUISHOUDEN

ALWEER┬á ZO’N ECHT BERT VERHAAL

Zo’n woord waar je alle kanten mee op kunt. Het huishouden van Jan Steen, een chaos, huis houden duidt ook al op te keer gaan.

Huishouden is voor mij een vak. Voor vrouwen was in het verleden huis huishouden een must. Heel veel werk voor die vrouwen in een gezin.

De man verdiende het geld in zijn werk en deed thuis niets.

In een groot gezin met kinderen werd moeder als ze mazzel had nog wel wat geholpen. Bij sommige activiteiten zoals tafel afruimen, opbergen

werden de kinderen aangewezen te helpen. Helpen werd vaak door de kinderen gesabbotteerd en uiteindelijk was moeder de klos, zij was het hoofd van het gezin, althans het nekkie alles kwam op haar aan.

In die situatie kwam moeder er niet toe om buiten de deur te werken.

De man had het beheer van het geld dat uit zijn inkomen binnenkwam, de vrouw moest het doen met wat zij daarvan kreeg, huishoudgeld.

Persoonlijk geniet ik van de positie van de vrouw in deze tijd. In het verleden is er veel gedaan om de positie van de vrouw te verbeteren.

De gedachte dat de vrouw op deze aarde is om kinderen te schenken is gelukkig al verdwenen. Man en vrouw hebben dezelfde rechten al komt dat soms niet uit de verf.

Een vrouw moet zich ook niet laten wegdrukken, zij is een mens, net als een man. In 2020 zou je daar niet meer voor hoeven te vechten, dat is wettelijk geregeld, basta!

Gelukkig leven we in Nederland, een land dat zich kan voorstaan dat er een goede sociale cultuur heerst.

Mijn huwelijk heeft 54 jaar geduurd en mijn vrouw was inderdaad het nekkie in onze verhouding. Samen hebben wij er prachtige jaren van gemaakt met uitstekende uitgangspunten van verantwoordelijkheden.

Nu, als man alleen, heb ik daar nog baat bij. Maar ik mis haar bijdrage.

Pas nu zie ik hoe veelzijdig een huishouden is.

Bert 20 september 2020

1000 rode rozen niet genoeg voor de waardering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *