VRIJHEID (1)

11 sep

VRIJHEID (1)

Proloog

De oorlog heb ik onbewust meegemaakt. Geboren in 1938 was ik onwetend van wat er in mijn omgeving gebeurde.

Maar 1945 herinner ik mij heel goed.. Dat is vierenzeventig jaar geleden. Op 5 mei van dat jaar was geheel Nederland bevrijd en was ik bijna zeven jaar.

Eerder in september 1944 waren de gefailleerden ver gekomen in Zuid Nederland. Een aantal provincies en steden waren bevrijd van de Duitse bezetting. Alleen in Noord Nederland ging de bevolking gebukt onder de voortdurende bezetting. Daar was angst, honger en veel ellende.

Die vijfde mei 1945 werd Bevrijdingsdag.

Een dag die mij van kinds-af-aan sterk is bijgebleven. Ik zag de blijdschap en opluchting van de mensen om mij heen. Mijn vader en moeder, de buren, en alle mensen die de straat opgingen. Het was waar, wij waren vrij. Allemaal hadden wij op de ringdijk de Canadezen zien langskomen.

Veel lawaai van legerauto’s tanks, jeeps en motoren en vooral veel stank.

Soldaten, met vieze gezichten, gaven bananen weg en veel meer dingen die ik nog nooit gezien had, sigaretten, snoep werden met hun handen uitgedeeld.

In een lange colonne reden de militairen voorbij af en toe even stoppend omdat de mensen hun de weg versperden, vol emotie, zwaaiend zingend schreeuwend. Hoe zou ik dat ooit kunnen vergeten?

Thuis waren onze buren. De man was bakker en had in de oorlog bij nacht en ontij gewerkt in de bakkerij. Heen en weer op het fietsje waarbij zijn angst was dat die fiets zou worden afgepakt. Altijd angst.

Nu had hij nog een restje meel over en direct kwam de gedachte op om een paar panenkoeken te bakken.

Het werd delen, maar ieder klein stukje pannenkoek was zo lekker.

Dat was de eerste dag van vrijheid. Dat gevoel wende heel snel. De straat op wanneer je wilde. Geen luchtalarm meer. Rust.

0/2019 Bert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *