VREEMDE TALEN

10 jul

spreek uit:

magere brug

VREEMDE TALEN

Bijna iedereen heeft, naast de Nederlandse taal, een buitenlandse taal geleerd. Daarbij komt nog dat je, naast de gebruikelijke Europese talen, ook steeds vaker talen hoort spreken die uit heel verre en onbekende landen komen.

Uit Afrika, Azie, de wereld is klein geworden. Belangrijk is dat mensen van en naar overal kunnen reizen. Onbekend maakt onbemind.

Leren hoe andere volken leven kan alleen maar begrip opleveren. Anders, is niet langer vreemd.

Maar met het omgaan met andere volken is de communicatie, de kracht van de taal, een onvoorwaardelijk belangrijk gereedschap.

Elkaar verstaan en begrijpen is de basis van een goede vriendschap.

Veel respect heb ik voor mensen die er alles aan doen hun buren, hun vrienden die uit andere landen komen met respect en begrip tegemoet te treden.

Niet Nederlandse kennissen en vrienden ontmoet je steeds meer.

Daarbij gaat het niet dat Nederland alle grenzen openzet en iedereen maar binnenlaat zoals mensen wel eens schreeuwen. Nederland is geen eiland maar een staat binnen Europe en aangesloten bij de Europese Unie. Daarmee is zij verbonden aan de regels die samen zijn afgesproken. Vrij verkeer tussen de EU landen.

De eenheid binnen de EU is nog beperkt. Ieder aangesloten land heeft zeker nog de vrijheid hun eigen identiteit te bewaren, maar dat moet je niet overdrijven.

Simpel gezegd vraag ik me af hoe lang het duurt voordat Europa een eigen taal gebruikt voor alle aangesloten landen. Dat zou de communicatie en dus het begrip en respect voor elkaar kunnen veranderen.

Voorlopig doen we het met brabbelen in de moerstaal en veel handgebaren.

Mij lukt dat uitstekend.

Bert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *