VOLDOENING

28 jun

VOLDOENING

Voldoening hoort bij het leven, wat je ook doet, het zal aangenaam zijn als er voldoening is bij wat je doet in de maatschappij. Dat maakt het allemaal wat zoeter, naast teleurstellingen die er ook vaak zijn. Voldoening, waar en wanneer? Wanneer je nog jong bent, ken je het begrip voldoening nog niet helemaal. Je bent met heel andere dingen bezig.

Bijvoorbeeld je schoolopleiding. Zelf gekozen of aangestuurd door je ouders? Of juist door de schoolleiding, die alles zo goed weet, denken ze.

Maar hoe dan ook, naast de basis volgt er een vervolg, wat jij wilt.

Ervan uitgaande dat het ook een beetje jouw keuze is, begin je aan een jarenlange schoolstudie op middelbaar of hoger niveau.

In die periode komt het regelmatig voor dat je wordt beoordeeld, hoe dan ook. Bij plus is het altijd hosanna. Bij min kun je even slikken. Om daarna met hopelijk veel energie verder te gaan. Soms met de slogan “beter worden” en hopen dat het lukt.

Het wordt een geslaagd gehaald. Diploma, mooie cijferlijst,

Voldoening? Je omgeving straalt maar jij ook?

Dezelfde omgeving roept en nu? Wat ga je nu doen?

Alle adviezen die je krijgt hoor je aan, maar je doet, als het effe kan, je eigen wil en kiest zelf. Later, bij de afsluiting van dat vervolg merk je voor het eerst dat jouw keuze je volledig voldoening heeft gegeven.

Ik droom weer weg. Ben weer negentien jaar. De arbeid lonkt. Geld verdienen. Iets zijn in de maatschappij. Bankbediende.

Raar woord. Op een kantoor werken. Nooit gedacht, altijd afgewezen. Nooit zal ik zijn wat mijn vader was, ambtenaar!

En nu in onwetendheid bij een bank aan de slag?

Na vijf jaar werken, met voldoening door naar een vervolg.

Een handelsonderneming, lijkt me leuk. Ook na twintig jaar een geslaagd geheel. Met voldoening een werkend leven afgerond.

Bert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *