TOLERANTIE

22 okt

In Amsterdam kan meer als waar ook in de wereld.

Aan de Amsterdamse grachten……

Wat er ook wordt voorgesteld, hoe groot ook de bek van de Amsterdammer is, uiteindelijk komt alles weer goed, Amsterdam tolereert.

Ik ken Amsterdam ruim tachtig jaar en ik hou van die stad. D’r gebeurt van alles, al is ’t nog zo gek, ’t gebeurt.

Voorbeeldje? Het witte fietsenplan uit de jaren 60 kwam van Provo en betekende dat de fietsen gedeeld konden worden voor de de burgers. Een collectief bezit en gebruik van fietsen (witte) die her en der in de stad stonden en hup op de fiets naar een ander punt waar de fiets weer ter beschikking stond voor een ander.

Ach gut, Provo, heeft twee jaar geduurd, toen was het weer weg om nooit vergeten te worden, Roel van Duijn, wethouder, wie herinnert hem niet? Tegen de regentenmentaliteit en voor de kraakbeweging tegen de leegstand van huizen en gebouwen, dat was Provo, provocerend in alles, met happenings op het Spui in Ansterdam bij dat beeld van ’t lieverdje! De kabouters deden ook nog mee.

Zenuwachtige overheid dienaars, politie die ’took niet wist en veel, veel volk op de been, rustig, ook heftig, niet wetende wat het allemaal betekende.

Dat was toen, een voorbode voor alles wat daarna op de kop ging

Amsterdam kreeg een Metro, daar moesten huizen voor worden afgebroken. WAAAT! Protest, politie, verzet…….

Maar natuurlijk kwam er een Metro, Rotterdam had die toch ook!14 oktober 1977 reed dat ding van Centraal station naar de Bijlmer. Nu zijn er vijf lijnen met een totaal aantal kilometers van

(schrik niet) 52 kilometer.

Dit verhaal in 1977 krijgt een vervolg in 2019

Bewoners in de Nieuwmarktbuurt klagen steen en been over de metrogeluiden die onder hun huizen vandaan komen. Schudden en trillen, zie je nou …..

Schudden en trillen in de keken en in bed

Zo is Amsterdam. Ook vandaag de dag!

Heel recent is daar het voorstel om vanuit de Blauwe Moskee de gebedsoproep te laten horen aan de gelovigen. Amsterdammers liepen weer eens te hoop. Totdat de Moskee drie minuten de versterkte gebedsoproep liet horen aan de bewoners. En wat gebeurde er, uit een reportage van AT5 bleek een oordeel van diezelfde bewoners die heel mild waren. En ze tolerant. Eigenlijk is ’t wel mooi, zo muzikaal gehoor spraken enkelen.

Kijk, daarom houd ik van Amsterdam, alles kan.

Denkend aan de woorden van de overleden burgemeester

Eberhard van der Laan wordt aan zijn verzoek “wees lief voor deze stad en voor elkaar” nadrukkelijk voldaan.

Bert

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *