Het schoolleven van 1945-1951 (4)

21 aug

SLOT

Nou ja feesten? Pas in de zesde (en laatste) klas van de Lagere School was er een afscheidsfeest. Toneel en muziek avondje voor de leerlingen vanaf klas 4. Drie klassen dus die in de versierde gymzaal met elkaar feesten. Met muziek van de geleende platenspeler.
Zonder ouders, met de onderwijzers werd er dan gezongen, gedronken en………………………..nee geen drugs nog, in 1951.

Op een platenspeler van één van de leerlingen werden dan de plaatjes gedraaid en meegezongen, gedanst, alles in het nette, saai dus. Geschuifeld werd er wel maar onder fel toezicht van de onderwijzeressen. Gezoend werd er ook maar ook niet fel, geen tongzoenen nog.

De onderwijzers hadden hun ervaring opgedaan bij de meerdaagse schoolreisjes. Niet naar Parijs of Londen, nee naar de Veluwe of in de buurt van een grote dierentuin of pretpark, Geslapen werd er in een jeugdherberg. Weer de meisjes daar en de jongens een heel eind uit hun buurt aan de andere kant van het herberghuis.

Later in de klas of buiten de school kwamen dan de woeste verhalen los Wie met wie bezig was geweest, wie op wie viel en ook wie echt met elkaar gingen.

De briefjes die rondgingen met teksten als “wil je met me gaan” herinneren al mijn leeftijdsgenoten zeker.

Terugkijkend was het verdomd een schijntje die eerste liefdesperikelen. Laat staan dat er ook maar iets van seksuele voorlichting was. Een enkele onderwijzer waagde zich wel eens op een vrijdagmiddag aan iets te vertellen over de bloemetjes en de bijtjes, maar dan zat iedereen door elkaar te kletsten met hun eigen verhaal over liefde en seks.1951, ach het was een lieve tijd. De jaren zestig zouden alles anders maken.

Aug/2019/Bert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *