DONKER DECEMBER (4)

3 dec

onder de kerstboom

DONKER DECEMBER (4)

KERST VAN TOEN

Er zijn kerstdagen geweest die bijzonder waren en in mijn herinnering zijn blijven staan.

Kerst, thuis in de jaren na 1945, werden steeds feestelijker. Dat past in het beeld wat ik eerder beschreef over vooruitgang van steeds meer nieuwe zaken.

Toen er nog geen kerstboom was in ons huis, maar groene dennentakken die achter schilderijen werden geschoven en met witte sliertjes versierd om er wat smeuigheid aan te geven.

Met de eerste kerstboom kwamen ook de kaarsjes. Naast de ballen kregen ook de kaarsjes een plaats in de boom. Pas op de eerste kerstdag werden er kaarsjes aangestoken. Een natte spons bleef achter de hand voor het geval dat de takken vlam zouden vatten.

De radio speelde een belangrijke rol in de huiselijke kring met toepasselijke muziek en uitzendingen van de katholieke kerstmis en andere kerstdiensten voor ieder wat wils. Ieder zijn eigen kerk.

Mijn ouders hadden een eigen kerk, zij waren opgegroeid met het geloof, hervormd en vrijzinnig, dat ging goed samen. Maar voor hun geen kerkbezoek meer.

Kerstmis is voor mij persoonlijk altijd het feest van het licht gebleven. Na die donkere vijf jaren van ’40-’45 was daar vrijheid en licht.

Op grote afstand was daar het geloof, niet gedoopt, geen bijbelkennis daar moest ik het mee doen.

Wat ik van mijn ouders en familie meekreeg was echter meer dan voldoende:

Leef en straal uit als een goed mens, verwerp discriminatie, ga uit van gelijkheid onder de mensen, sta voor je principes maar maak ze nooit tot

een dogma en leer ook van anderen.Vergeet de liefde niet.

Met die gedachten vier ik ieder jaar kerst. Ook dit jaar, nog steeds.

Bert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *