MET HANDEN EN VOETEN

3 okt

ONDERGAANDE ZON. DIE MORGEN WEER OPGAAT….ALTIJD

MET HANDEN EN VOETEN

In mijn omgeving heb ik te maken met een medemens die mijn taal niet spreekt. En kom bij mij nou niet aan met de geijkte opmerking “hoe kan dat nou, al jaren in Nederland en de taal kennen ze nog niet”.

Mijn medemens is een vluchteling uit een land waar moord en chaos een heel groot deel uit maakt van de dagelijkse leef omstandigheden.

Zo kwam haar man ook om het leven. Na een intens verzet tegen het dictatoriaal regime betaalde hij de tol. Zijn vrouw en kinderen achterlatend in een land van chaos en hulpeloosheid.

Gelukkig zijn er internationale organisaties die zich het lot van dat soort mensen aantrekt en tracht hen een normaal bestaan te geven.

Zo kwam de vrouw in Nederland terecht en met alle kracht zocht zij een bestaan door hard te werken voor haar geld. Zij was één van de duizenden vluchtelingen die asiel aanvroegen en kregen voor een verblijf in Nederland.

Naast vele andere directe levensbehoeften had het leren van de taal niet de hoogste prioriteit. Maar de wil om te slagen in Nederland maakte dat de taal werd geleerd uit de dagelijkse omgang met ons, Nederlanders.

En ja, dat ging met handen en voeten.

De overheid hecht wel belang aan het spreken van Nederlands door asielzoekers, maar als het geld kost gaat de knip dicht. Zoek het uit.

Groot respect heb ik voor de mensen die van huis en haard door geweld, corruptie en haat worden verdreven en die hier in ons land de kans krijgen een nieuw leven op te bouwen.

Van dicht bij zie ik hoeveel moeite en verdriet dat kost.

Met handen en voeten en geduld worden de Nederlandse woorden geleerd.

Dat is soms een kostelijk tafereel .Is het niet heerlijk om bij mensen te zien die uit verschillende culturen komen hoe ze elkaar vinden en bovenal leren van elkaar.

Onze wereld is geen paradijs op aarde. Daarvoor hebben wij mensen veel te veel verpest. De verschillen zijn vergroot, het is te laat om te denken dat het nog wel goed komt met onze wereld, vrees ik.

Daarom is het even een goud moment als twee mensen elkaar vinden.

Bert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *