MEDICIJN

30 sep

Om zaken inzichtelijk te maken is schrijven mijn medicijn,

Gisteren zat ik te kijken naar de zoveelste persconferentie op TV van onze minister president samen met de minister van Volksgezondheid.

Natuurlijk ging het over corona, het virus dat de wereld bezig houdt.

Dagelijks wordt aan de bevolking in heel de wereld bekend gemaakt in detail wat de gevolgen zijn van dit virus.

Heel veel cijfers passeren het TV scherm. De aantallen van besmetting trekken de aandacht, zeker als die te hard stijgen. Zoals bij ons in Nederland het geval is.

Dat maakt dat er maatregelen komen die de stijging moeten tegengaan.

Het virus is besmettelijk. Veel mensen bij elkaar kunnen het virus overbrengen. Geen grote massa’s bij elkaar dus, afstand houden, de anderhalve meter uit elkaar is uitgevonden, geen aanrakingen, geen handen schudden en reinheid, dus handen wassen en papieren zakdoekjes gebruiken. We weten het al maanden. Toch komt er dan de klad in en dat is aan de cijfers van besmetting te zien.

Dus opnieuw een waarschuwing van de overheid met de gdachte het tij te keren. Opnieuw een beroep op de solidariteit van mensen, aandacht voor de mensen in de zorg die onder zware druk staan.

Testen op het virus bij mensen.

Zaken die heel normaal zijn om dit probleem in te dammen en uiteindelijk op te lossen.

Terwijl ik naar de beelden kijk en naar de gesprekken luister, dommel ik wat weg. Wat is alles anders nu. Over de hele wereld een miljoen doden door het virus. Niet voor te stellen.

We leefden in een wereld waar alles kon, niks te gek. Ook hier in ons eigen land. Eén van de rijkste landen in de wereld en dat mondde uit in allerlei leuke dingen voor de mensen. Dachten wij oAoit dat er ook wel eens iets mis kon gaan op dit niveau? Welnee. Het kon niet op.

Duizenden voorbeelden hoe goed wij het hier hebben in Nederland.

Allemaal verwende burgers die bijna eisen dat alles zo blijft. En zie een virus verstoort alles. Wat wordt er van diezelfde burgers nu gevraagd?

Aanpassen aan de veranderde omstandigheden. Is dat te veel?

Vandaag zag ik het debat in de Tweede Kamer, kritische leden die het kabinet genoeg munitie gaven om tot een snellere en directe reeks maatregelen te komen.

Bert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *