LAATBLOEIERS

14 aug

LAATBLOEIERS

Daar staan ze dan: de ouderen theatergroep.

Ja gezegd tegen de oproep zou je mee willen doen?

Gemiddeld zo’n tachtig jaar. De één wat ouder, de ander wat jonger.

Dit is hun verhaal.

De eerste dag.

Onder de noemer theater cursus staan zo’n twintig dames en twee heren te wachten op de dingen die komen gaan. In een schoollokaal waar klapstoeltjes en een piano staan opgesteld.

Een heel gemengd gezelschap. Bijna iedereen is vreemde van elkaar.

Ook al wonen ze bijna allemaal in Amstelveen.

Een beetje nerveus misschien maar dat gaat heel snel over.

Ik ben, oh en ik ben…… en de namen vliegen in het rond en het lijkt, nee het gebeurt, dat de groep zich vlug nestelt als één. Zelden zag ik ooit mensen zo snel samengaan.

Er is een organisator met twee assistenten die maken de begeleiding compleet voor tien weken repeteren met uitzicht op een avondvoorstelling en een matinee. De oudjes worden welkom geheten en aan hun wordt

uitgelegd wat de plannen zijn, in grote lijnen dan. Maar erbij gaat ook een prachtig boekje waarin de liedjes staan die gezongen, gaan worden twee voorstellingen voor een avondje Sonneveld. Wie kent ze niet?

Het begint zo gewoon. We zingen het eerste liedje. Klinkt meteen goed.

We zijn erdoor. De kop is eraf. Met ieder kwartier neemt het enthousiasme toe en als er een koffiestop is, praat iedereen met iedereen en is het direct een feestje. Het opvallendste is dat iedereen ook werkelijk mee wil doen.

Opmerkelijk, er volgt zelfs een toelichting waarom. De rode draad is: meedoen omdat dit een afleiding is, weg uit het dagelijkse, bezig zijn met iets wat nieuw is, zien of dit mogelijk is. Kortom iedereen heeft er zin is.

Onder de bezielende leiding van drie mensen. Zo gaat dat gedurende vijf weken, repeteren, veranderen, nieuwe ideeën, maar met dezelfde mensen nog steeds, het blijft een geheel. Tijd voor een heerlijk gezamenlijk etentje, geproduceerd door een deskundige maar met inbreng van een groot aantal vrijwilligers, gezellig, wat drinken, kletsen, elkaar nog beter leren kennen het kan allemaal, verwonderlijk om te zien.

Op één dag doet de groep verbeten tweemaal die generale. Op naar de première de volgende dag. Opluchting als dat een geslaagd geheel wordt, bewondering, applaus,familie en vrienden zijn de bezoekers. Die hebben genoten.

Net als de deelnemers Als de volgende dag de matinee gespeeld is voor een volle zaal, is iedereen moe maar voldaan. Wat was het fijn. Het heeft sommigen zelfs gelukkig gemaakt. Ze hebben het gered. In tien weken waarin vriendschappen zijn ontstaan.

Het gevoel van Hoezo Afgeschreven?

Precies zoals op het programmaboekje staat.

Bert 8/2019

One Reply to “LAATBLOEIERS”

  1. hoi bert, ja het was hartstikke leuk, nooit geweten dat ik dat zou durven,ik heb genoten, nu het vervolg, jullie weer terug zien en , kijken en luisteren wat er nu gaat gebeuren,ik heb er zin in, groetjes ans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *