DE WINKELS VAN BETONDORP

21 jul

KRUIDENIER

Betondorp is gesitueerd tussen Diemen, Duivendrecht en de Oosterbegraafplaats. Een wijk van Amsterdam die in die tijd, de dertiger jaren, als modern en vooruitstrevend werd genoemd. Nog altijd is het een dorp, los van andere wijken. Lucht, licht en groen waren de kenmerken.

Eigenlijk waren er twee soorten woningen. De grauwe grijze betonnen huizen door de Gemeente Amsterdam beheerd en de huizen met de rode daken die door een woningbouw vereniging werden bestuurd.

Ik werd geboren onder een rood dak in een bovenhuis met een tweede verdieping waar de slaapkamers waren. Op de eerste verdieping was de huiskamer met een ensuite waar de eetkamer ingericht was, met aansluitend was de keuken. Over de breedte van het huis was een balkon.

Betondorp was in veel opzichten een dorp in Amsterdam, zoals ook bijvoorbeeld Tuindorp Oostzaan.

Winkels waren ruim aanwezig. Allemaal specifieke winkels zoals de groenteman, de slager en op de Brink, het centrum, ook een melkboer en een ijzerwinkel bijvoorbeeld, heel bijzonder, maar normaal voor die tijd, geen supermarkt. Voor normale boodschappen levensonderhoud hoefde je niet van het dorp.

Ik wil je kennis laten maken met de kruidenier. Helemaal (nou ja helemaal) aan het einde van het dorp bij het Onderlangs was haar winkeltje. Geloof het of niet ik kan het nog exact beschrijven!

De winkelwas vijf bij vijf meter en aan twee kanten was glas. De voordeur gaf de toegang en de toonbank was de plaats waar jou verlangde boodschappen op werden uitgestald door de kleine vrouw, die net over de toonbank kon kijken en een trapje nodig had om iets uit de stelling achter haar te pakken, dat was onze kruidenier.

Alleen al die stelling waar de duvel en z’n ouwe moer in was opgeborgen was zeer de moeite waard. Ongelofelijk dat zij precies wist wat ze waar moest pakken. Dan nog op de toonbank losse artikelen als koekjes, peulvruchten en wat dies meer zij. Tjokvol was dat hele winkeltje, maar 100% gezelliger dan de AH van nu. De vriendelijkheid, de klantvriendelijkheid zoals je het nu noemt alsook de sociale voorkomendheid, was super. Ieder kind kreeg een snoepje.

Bert, augustus 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *