ALS JE ANDERS BENT

8 jun

EEN PLEK VOOR BEZINNING

HET ANNE FRANK HUIS AMSTERDAM

ALS JE ANDERS BENT

Het is al gek dat je mensen in een ras plaatst. Bij dieren is dat gewoon, denk aan bijvoorbeeld hondenrassen. Een normale vraag als je met je hondje over straat loopt dat je iemand tegenkomt die vraagt “hoe oud is-ie, is het een mannetje? En wat voor ras is-ie”.

Bij mensen kijk je niet naar het uiterlijk. Waarom niet? Het is een mens zoals jij en ik. Ja, hij heeft krulhaar staat ‘m leuk en ja zij daar heeft een prachtig zwart gelaat en met die witte tanden….

Dat zie je wel maar je kan er hoogstens een beetje jaloers op zijn hoe mooi dat mens is, maar daar blijft het ook bij.

Toch? Ja, dat mens komt uit Afrika en is hier in ons land bezig te aarden, in te burgeren, Nederlander te worden.

Stel je even voor dat jij die persoon, dat mens bent. En je hoort roepen ga weg, terug naar je eigen land. Ja, dat wordt gezegd. Hoe zou dat aanvoelen.

Of je denkt eindelijk een baan gevonden te hebben, en hoort zeggen “nee we hebben iemand anders gevonden die betere ervaring heeft voor deze baan”.

Of het huis dat je bezichtigt en er prachtig uitziet, niet groot maar, wel een dak boven je hoofd en ineens zie je hoe een witte man de sleutel krijgt.

Ja, daar gaat het om. Oneerlijkheid. Discriminatie. Superieur tegen surrogaat.

En waarom? Omdat die ander er anders uitziet. Zwart, geel, krulhaar, blinkend witte tanden, mooie rode lippen, een gulle lach, anders, makkelijk bewegend, dansend, een taal sprekend die we niet verstaan, anders, Niet goed genoeg.

O ja, als dat mens goed is in welke sport ook, welkom, goed genoeg, kampioen, machtig mooi. Anders de muziek, kan ook.

Hoe voelt dat, denk jij. Buigen? Nee strijden! Samen met hen. Tegen dat idiote gedoe. Verhef je stem, laat blijken dat het niet kan wat mensen over andere mensen zeggen. Geen bedreiging, maar tolerantie, OK?

Zou het ooit zover komen? All we need is love in a wonderfull world.

Probeer het, vandaag nog.

bert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *