EUTHANASIE

11 sep

EUTHANASIE

Dit onderwerp is recent weer eens in het nieuws geweest. Dagelijks is de vraag bij heel ernstig zieke mensen die bewust lijdend het einde van hun leven beleven: dokter ik wil niet meer.

Zelfs van tevoren heeft die patiënt een wilsverklaring euthanasie geschreven en ondertekend en overhandigd aan de huisarts.

De wil van de patiënt dus. Bij volle verstand.

De arts kent de regels van de door de wet bepaalde euthanasie. De onduidelijkheid van die wet maak het vaak heel moeilijk voor een arts euthanasie uit te voeren.

Voor mij is euthanasie een zaak tussen patiënt en een dokter.

Allerlei woorden in de wet geven aanleiding tot verwarring. Ondraaglijk lijden bijvoorbeeld. Wie of wat bepaalt dat het ondraaglijk lijden is?

Daar kun je onomkeerbare voorbeelden van geven. Voor mij is dat duidelijk wanneer een patiënt na een lange periode van behandeling chemo, bestraling en medicijnen is gepasseerd en de kans op herstel volledig verloren is…..en er is overeenstemming met de arts tot levensbeëindiging…dan is het zover…

Niemand mag dat tegengaan. Voor mij is dat een recht, een mensenrecht jawel. Zorgvuldigheid en toetsing van de wet allemaal tot je dienst maar laten we wel wezen het gaat hierbij om een MENS

Veel mensen maken dit einde van een leven van vaak een zeer dierbare van dichtbij mee. Uit mezelf spreek ik in herinnering van een zachte en rustige dood.

Dood is voor mij vrede.

Graag zou ik zien dat geen enkele arts ooit nog voor een rechter staat. De arts die recent op die plek stond is ontslagen van rechtsvervolging. Maar de pijn heeft zij wel moeten ondergaan.

09/2019 Bert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *